В Україні може вирости тариф на електроенергію

Якщо дію соціального пільгового режиму припинить свою дію, то вартість електроенергії може різко зрости в ціні. Даною інформацією ділиться UBR.

Платежка. Фото: скриншот YouTube-видео
Платежка. Фото: скриншот YouTube-видео

Національна комісія, що здійснює державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг зазначає, що Кабінет міністрів своїм законопроєктом продовжив дію постанову про спеціальні зобов'язання. Пільговий період буде діяти до 30 червня поточного року.

Завдяки даному механізму вдалося притримати вартість струму на рівні 1,68 гривень за 1 кВт·год. У цю суму входить і податок на додану вартість. Якщо ж пільговий період припинить свою дію, то і ціна на електроенергію зросте. Для побутових споживачів ціна формувалася б на ринкових умовах і досягла б суми понад 3 гривень за 1 кВт·год.

Варто нагадати, що з кожним роком тарифи на житлово-комунальні послуги зростають, у зв'язку з чим зростають і борги. Ситуацію погіршує пандемія. Разом з тим борги за блакитне паливо накопичилися не тільки у простих громадян, а й у тепловиків.

У деяких містах ситуація дуже серйозна, що загрожує зривом опалювального сезону. Лідер країни Володимир Зеленський повідомив про підготовку законопроєкт, згідно з яким борги за блакитне паливо будуть списані для компаній, що займаються постачанням газу для населення.

Варто зазначити, що не у всіх випадках заборгованість з'явилася з вини компаній теплокомуненерго. Крім того, сума боргу перед «Нафтогазом» склала мільйони. Влада має намір знайти компенсатори, щоб погасить заборгованість, але поки все безрезультатно.

Нещодавно Стіна розповідала, що багато українських міст залишилися без гарячої води у квартирах. Як стало відомо, їх кількість буде зростати. Експерти запевняють, що відключення гарячої води буде просто неминучим. Тому краще ставити бойлери.

Також Стіна повідомляла, що підприємці не можуть зрозуміти звідки у них з'являються величезні борги за комунальні послуги.

Ще Стіна ділилася інформацією щодо змінених цін на блакитне паливо. Стали відомі місячні тарифи на газ.