Дата, традиції, заборони та змови на Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє є одним з найголовніших православних свят. Дата свята належить до пересувного циклу і щороку його святкують в різні дні. Християни святкують його на сороковий день після Великодня. У поточному році свято відзначають 10 червня. Про це повідомляє Ведьмочка.

Храм. Фото: скриншот YouTube-видео
Храм. Фото: скриншот YouTube-видео

Згідно з інформацією Вознесіння православні відзначатимуть 10 червня в поточному році, 2 червня 2022 року, 25 травня у 2023 році, 13 червня у 2024 році й 29 травня у 2025 році.

Традиції

Підготовку до свята починають ще за день. Православні відправляються в храм на сповідь і причастя. У четвер в церкві відбувається урочисте служіння з нагоди свята, а священики одягаються в білий одяг. Варто відзначити, що це дня не пісний.

Також християни в цей день намагаються якомога більше зробити добрих справ і подати милостиню жебракам і знедоленим. Відзначається що в цей день не можна відмовляти в милості, якщо її просять.

На Вознесіння потрібно:

  • посуд, що наповнена їжею, ставити за поріг свого будинку;
  • жертвувати на будівництво храму;
  • на підвіконні залишати монетки для нужденних.

Заборони

У народі в цей день був заборонений усіляких фізична праця, також заборонялося виносити сміття з хати, адже з ним можна викинути й щастя. Також предки були впевнені, що на Вознесіння категорично не можна плювати на землю, краще скористатися носовою хусткою.

Предки в цей день, за традицією, пекли спеціальні млинці та хлібці з житнього тіста, які могли допомогти душам померлих родичів піднестися на небо. Печиво, що було спечено у вигляді драбинок, діти повинні були віднести в поле, щоб злаки росли високими, і на кладовище - для поминання.

Ще однією традицією цього свята було «кумління». Наші предки в цей день змінювалися натільними хрестами та називали один одного кумами. Даний обряд був клятвою на вірність і в міцну дружбу між людьми.

Обряди

Люди, які бажають домогтися підвищення, повинні були на сороковий день після Великодня замісити тісто і спекти драбинку, що символізує зростання по кар'єрних сходах. Але варто пам'ятати, що дану процедуру слід здійснювати строго на свято і при цьому знаходиться в повній самоті.

Крім того, під час проведення обряду в будинку не повинні бути тварини і завжди потрібно мовчати про своє підвищення і яким методом ви його добилися. У момент обряду заборонено відволікатися на телефонні дзвінки, а заговір потрібно читати спокійно, обдумано і розмірено.

Після того як драбинка буде спечена, її з'їдають і запивають святою водою. Перед цим читають заговір: «Господь високо над нами, а я, люди, вище над вами. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. » Змови.

Щоб бути завжди здоровим варто пам'ятати важливу заговір. У свято Вознесіння під час співу птахів потрібно повторити слова: «Он там соловейко живе, про Вознесіння співає, Бога прославляє, тіло зцілює. Амінь ».

Щоб закликати успіх і удачу під час дзвонів варто повторити слова: «Дзвін почула, щасливою стала, невдачі прогнала, удачу забрала. Господь тому свідок! Амінь ».

Нещодавно Стіна розповідала про свята, традиції та заборони 6 червня.

Також Стіна повідомляла, що українцям назвали причину, по якій іноземці їдуть одружуватися в Україні.

Ще Стіна інформувала, що народні обранці мають намір скасувати додаткові вихідні дні.