В Україні планують внести корективи в банківські вклади

В Україні мають намір збільшити гарантовану суму банківських вкладів. Спочатку вона складе близько 400 000 гривень, а вже з першого січня 2023 року сума досягне 600 000 гривень. Варто зазначити, що ця та сума, яку зможуть отримати клієнти фінансової установи при будь-яких обставинах. Інформація була оприлюднена на сайті Верховної Ради.

Ощадбанк. Фото: скриншот YouTube-видео
Ощадбанк. Фото: скриншот YouTube-видео

Виходячи з інформації клієнти будь-якого банку - Ощадбанку, Monobanka і ПриватБанку зможуть не переживати за свої заощадження. Згідно з документом процес повернення гарантованої суми вкладу буде діяти для всіх банківських установ країни. Автором даного законопроєкту є Данило Гетьманцев - глава податкового і митного комітету Верховної Ради.

Варто відзначити, що даний проєкт є доповненням до документа, в якому пропонують зробити «Ощадбанк» одним з учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та взятися за процес його приватизації. Але між законами є відмінність.

Депутатський варіант закону пропонує вирішити й інші проблеми у сфері роботи системи гарантування вкладів. Наприклад, Гетьманцев пропонує процес придбання «Ощадбанком» статусу банку учасником Фонду зробити плавним і звести всі ризики до мінімуму. У планах уряду довести рівень до європейського, що становить 100 тисяч євро, але на сьогодні поки говориться про 600 тисяч гривень.

Крім того, голова митного комітету пропонує ввести положення щодо порядку проведення стрес-тестування системи та вдосконалити процес надання кредитної підтримки з боку НБУ і держави. Разом з тим в документі передбачені й ефективні механізми модернізації загального боргу ФГВФО за кредитами перед Мінфіном.

На сьогодні «Ощадбанк» користується спеціальними умовами та не платить внески. Разом з тим держава гарантує повернути гроші якщо установа закриється, тоді клієнти отримають свої кошти назад. Але якщо новий документ набере чинності, то ситуація може різко змінитися.

Нещодавно Стіна розповідала, що в Україні пропонують гроші за фіксування порушення ПДР.

Також Стіна ділилася, що курс американської валюти в нашій країні може досягти величезних висот.

Ще Стіна інформувала про дії, в разі якщо банкомат "зажував" карту.