Мінфін показав, як зросте мінімальна зарплата українців

Українцям показали, як повинна з кожним роком збільшуватися "мінімалка" в Україні та коли вона досягне майже 8000 грн. Точні цифри вказані в бюджетній резолюції, яку склав Мінфін на 2021-2024 роки.

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео
Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

До слова, в поточному році мінімальна зарплата повинна збільшитися двічі. Перше підвищення вже відбулося з січня поточного року, коли цей розмір підняли до 6000 грн.

Планувалося, що з липня українцям додадуть ще 500 і вони стануть отримувати - 6500. Але підвищення за порадою Міжнародного валютного фонду було прийнято перенести на грудень.

Як показують розрахунки чиновників, через три роки мінімальна зарплата досягне понад 7600 грн. До слова, після грудневого підвищення "мінімалки", у 2022 році її перегляд відбудеться тільки з жовтня. Тоді вона вже складе 6700 грн.

Потім з 1 січня 2023 роки українці вже почнуть отримувати 7176 грн. Останній перегляд мінімальної зарплати у 2024 році в рамках бюджетної резолюції вказано також з січня до розміру 7665 грн.

Як свідчать результати дослідження, розмір "мінімалки" повинен становити 60-66% від медіанної зарплати. Це дослідження було проведено в Великій Британії. Якщо провести підрахунки, то розмір мінімальної заробітної плати в Україні повинен становити в районі 8000-9000 грн.

При цьому, в прогнозі мінімальної зарплати на 2022 рік витрати на оплату праці співробітників, що працюють в бюджетній сфері розрахований на рівні показників за поточний рік з урахуванням посадового окладу працівника. Це означає, що для "бюджетників" підвищення "мінімалки" у 2022 році буде невідчутним.

Вчений Людмила Черенько вважає, що в Україні потрібно істотно підвищити розмір мінімальної зарплати, як це сталося у 2017 році, щоб життя українців покращилося і всі показники пішли вгору.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що пенсіонерам дали пораду, як збільшити розмір мінімальної пенсії.

Також ми писали, що українцям хочуть підняти пенсійний вік. Стало відомо, у скільки можна буде піти на заслужений відпочинок українцям.

Нагадуємо, що Кабмін поділився планами підвищення заробітної плати вчителям, як зміниться їх оклад.