У нашій країні збільшать розмір прожиткового мінімуму, але це мало на що вплине

Проєкт закону №3515, яким передбачається збільшення прожиткового мінімуму у два рази, зареєстрований у Верховній Раді України, але наперекір очікуванню позитивних змін, в економічному плані все може бути зовсім інакше, через те, що є деякі нюанси.

Гривні. Фото: скріншот YouTube-видео.
Гривні. Фото: скріншот YouTube-видео.

Зокрема, згідно з пропонованими змінами, а ініціатором законопроєкту є народний депутат від партії "Слуга Народу" Галина Третьякова, прожитковий мінімум має становити 40 відсотків від статистичної середньої зарплати. Тобто, якщо врахувати, що в середньому українці заробляють 13 500 гривень, то і прожитковий мінімум(ПМ) може бути 5 400 гривень, що майже у два рази більше офіційного.

Однак, якщо поправки будуть схвалені, то повинні вирости заробітні плати чиновників, розмір пенсійних виплат тощо, але кошти у державному бюджеті на це навряд чи знайдуться. І саме з цієї причини, законопроєктом пропонується прибрати норму, згідно з якою розмір мінімальної заробітної плати не може бути менше, ніж ПМ. Тобто, мінімальний оклад у співробітників підприємств небюджетної сфери може становити лише 50 відсотків "мінімалки", а ось рішення про зарплату державних службовців, виплати та подібне, буде окремо прийматися Кабінетом Міністрів.

Повышение прожиточного минимума. Фото: скриншот Youtube-видео
Повышение прожиточного минимума. Фото: скриншот Youtube-видео

Таким чином, українці не відчують на собі зміни в ПМ, оскільки це ніяк не відіб'ється на їх соціальних виплатах або пенсії, позаяк уряд буде приймати відповідне рішення виходячи з можливостей державного бюджету.

Втім, на цей час, згідно з інформацією Міністерства соціальної політики про реальний ПМ, розмір пенсій та допомог в Україні вже повинен бути у два рази вище і складати:

  • замість 2 393 гривні офіційного ПМ - 4 258 гривень фактичного;
  • ПМ для працездатних: замість 2 481 гривні - 4 421 гривню;
  • ПМ для пенсіонерів: замість 1 934 гривні - 3 627 гривень.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, як підтвердити свій страховий стаж для виходу на заслужений відпочинок.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що з 1 червня в Україні знову перерахують розмір соціальних виплат.

А до цього ми писали про те, як з 1 вересня 2021 роки українці отримуватимуть свої пенсії.