Паспорти книжечки незабаром можуть відійти в минуле

Найближчим часом влада України планує заборонити паспорта в паперовій формі. Замість звичної книжечки всі громадяни України будуть змушені перейти на ID-карти. У Верховній Раді вже винесли для розгляду відповідний законопроєкт. Про це повідомляє інформаційний портал OBOZREVATEL.

Український паспорт. Фото: скріншот Youtube-відео



Нові паспорти у вигляді карток почали видавати ще 5 років тому. На цей час книжечки та ID-карти є офіційними документами, що підтверджують особистість. Однак в найближчому майбутньому влада планує перевести всю країну на цифровий варіант.

Українців з ID-картами налічується приблизно 3 мільйони осіб. Тому громадяни будуть переведені на новий формат добровільно-примусово. Змінити паперовий документ на Е-паспорт можна буде після досягнення 25 або 45 років.

Книжечки можуть стати недійсними, якщо були змінені ПІБ, дата і місце народження, при фіксації помилки даних, якщо заповнені абсолютно всі сторінки, якщо документ загублений, а також якщо закінчився його термін дії, або сталося позбавлення громадянства. Законопроєктом передбачено, що паперовий варіант паспорта може бути тільки у громадян, які досягли 45 років і в документі є все необхідні фото.

Причиною впровадження е-документа стали технічні труднощі, оскільки спеціальне обладнання для випуску книжечки було виведено з експлуатації ще у 2020 році.

Слід зазначити, що електронні паспорти подобаються не всім українцям. Існує ряд проблем, з якими стикаються власники ID-карт, а саме доводиться видруковувати витримки документу та носити їх з собою, а також цифровий варіант в додатку Дія вселяє довіру не всім.

Експерти відзначили, що за межами нашої країни, за допомогою електронних паспортів держава має можливість зчитувати медичну і податкову інформацію. Тому багато хто впевнений, що перед тим, як забороняти паперові документи, необхідно доопрацювати цифровий варіант.

Однак процес цифровізації документів в Україні вже запущений, тому найближчим часом багатьом доведеться пристосовуватися до змін.

Раніше інформаційний портал Стіна повідомляв, що стало відомо, як українцям отримати свідоцтво про вакцинацію.

Також портал Стіна повідомляв, що в Кабінеті міністрів запровадили нові вимоги до територіального розміщення центрів надання адміністративних послуг.

Крім цього Стіна повідомляв про те, що в Кабміні не будуть примушувати українців переходити на отримання виплат від держави на банківську карту.