Одна категорія пенсіонерів отримає з 1 червня більше

В Україні вже відбулося кілька етапів підвищення пенсій, а також в березні була проведена масштабна індексація. У квітні перерахували розмір виплат працюючим пенсіонерам, але їх розмір виплат з того часу не змінився. Пенсійний фонд України пояснив, чому так сталося і кому з 1 червня проведуть перерахунок.

Пенсія. Фото: "Стіна"
Пенсія. Фото: "Стіна"

Кожні два роки працюючим пенсіонерам проводиться перерахунок розміру виплат. Пов'язані вони зі зміною їх розміру страхового стажу.

Якщо пенсіонеру до квітня 2019 року проводився перерахунок, значить пройшло вже з того часу 2 роки й прийшов час чергового перегляду розміру виплат.

Отримають надбавку ті пенсіонери, які за станом на 1 березня 2021 року набули 24 місяці страхового стажу. Всього, як підрахував Пенсійний фонд в Україні таких громадян 2 млн. Ще приблизно 500 тисяч - пенсіонери, які нещодавно вийшли на пенсію.

Багато громадян, які вийшли на заслужений відпочинок, але продовжують працювати, розраховували на перерахунок у квітні. Але їх чекало розчарування, розмір виплат залишився на тому ж рівні, підвищення не відбулося.

Як пояснили в Пенсійному фонді, все через те, що дані за січень-лютий поточного року роботодавцям можна подавати разом з єдиним звітом щодо оплати податку на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

Згідно з новим розпорядженням, ці документи можна подавати до 10 травня. Відповідно, у квітні без цих даних було неможливо провести перерахунок виплат працюючим пенсіонерам.

Тому, в червні ця категорія громадян отримає виплати вже з урахуванням перерахунку починаючи з квітня, тобто за попередні періоди. Зазначено, що пенсіонерам не потрібно нікуди звертатися за перерахунком, його проведуть автоматично.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Раді прийняли нове рішення з приводу доставлення пенсій через "Укрпошту".

Також ми писали, що Пенсійний фонд показав, як змінилися пенсії українців з початку року. Хто отримав 300 грн, а хто 500 грн, деталі.

Нагадуємо, що в Кабміні готують рішення з приводу монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті. Немчинов поділився, що пропонують в Кабміні.