Не стало відомого сценариста

Шанувальників радянських фільмів чекає сумна новина. На вихідних, 6 червня в Грузії не стало письменника, який створив сценарії для ряду популярних радянських фільмів, як "Кін-дза-дза" і "Міміно" Резо Габріадзе, пише "Супутник Грузія".

Свічка. Фото: скріншот YouTube-відео
Свічка. Фото: скріншот YouTube-відео

Чоловікові було 84 роки. Крім написання сценаріїв, Габріадзе займався театром і був автором низки скульптур і пам'ятників, в тому числі й в Україні.

Сумну новину підтвердили в Міністерстві культури Грузії. Чиновники виразили співчуття рідним сценариста. Новина про те, що талановитого артиста немає в живих, стала повною несподіванкою. Про причини смерті чоловіка нічого не повідомляється. У повідомленні зазначено, що це непоправна втрата для країни.

До слова, Резо Габріадзе 29 червня виповнилося б 85 років. За свою творчу кар'єру він встиг написати 35 сценаріїв до різних фільмів, але особливо полюбилися фільми "Міміно" і "Кін-дза-дза!".

Крім написання сценаріїв, Резо Габріадзе є автором пам'ятника Чижику-Пижику, який з'явився в Санкт-Петербурзі в 1994 році.

Ще одну скульптуру - "Ніс майора Ковальова" Габріадзе присвятив герою повісті "Ніс" відомого письменника Миколи Гоголя.

В Україні теж є скульптура створена Резо Габріадзе. З 1995 року вона встановлена ​​в Одесі, це "Пам'ятник герою одеських анекдотів Рабиновичу".

Габріазе також заснував Тбіліський театр маріонеток в 1981 році, зараз ця будівля вважається однією з визначних пам'яток Грузії.

За своє творче життя Резо Габріадзе отримав чимало почесних нагород. Зокрема, в 1989 році за безліч сценаріїв, створених до радянських фільмів, він був нагороджений Державною премією СРСР.

Сценарист був нагороджений преміями "Ніка", "Тріумф" і "Золота маска". Він отримав визнання і за кордоном, йому було надано звання кавалера Ордена мистецтв і літератури у Франції.

Резо Габріадзе (Фото: Рухадзе Анатолій / ТАСС)

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що український співак і танцюрист Monatik вперше поділився з фанатами особистою трагедією.

Також ми писали, що 3 червня в Україні не стало талановитого актора, який зіграв у серіалі "Папік" Валерія Шептекита.

Нагадуємо, що в одеського коміка Олега Філімонова раптово на спортивному майданчику під час гри в баскетбол помер онук - 15-річний Еван Григор. Лікарі намагалися реанімувати підлітка 45 хвилин, але всі зусилля не принесли результату.