З 1 липня в Україні починає діяти ринок землі

Таким чином скасовують мораторій на продаж території сільськогосподарського призначення. Юристи відзначають, до 1 липня всім власникам земельних ділянок необхідно приватизувати наявну землю та отримати кадастровий номер. Про це роз'яснюють в Мін'юсті на сторінці в Facebook.

Земля сільгосппризначення. Фото: скріншот Youtube
Земля сільгосппризначення. Фото: скріншот Youtube

У Мін'юсті зазначають, що кадастровий номер, це своєрідний паспорт вашої ділянки. Без кадастрового номера будь-які операції з землею будуть неможливі. Крім того, необхідно простежити, щоб документи та права на земельну ділянку, були внесені до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

У Мін'юсті наголошують також на важливості перенесення документів з паперових примірників в електронний вигляд. Паперовий документ легко підробити, а в електронному вигляді ваші права будуть більш захищені.

Коли немає оцифрованих даних в реєстрі, ніхто не знає, хто власник, крім того органу, який видавав документ, підкреслюють фахівці. Щоб оцифрувати документи, необхідно звернутися до нотаріуса, або госреєстратора.

Ще у Мін'юсті розповіли про такий вид злочинної діяльності, як рейдерство. І пояснили яким воно буває. Це рейдерство при реєстрації, коли здійснена незаконна реєстраційна угода. А також рейдерство на підроблених документах. Від деяких видів рейдерства можна себе вберегти, зробивши оцифровані документи на землю.

У відомстві зазначають, якщо факт рейдерства все-таки відбувся, людині необхідно звертатись зі скаргою на дії державних реєстраторів до Міністерства юстиції, в Офіс протидії рейдерству.

Як писав портал Стіна, в Мережі обговорюють відкривається ринок землі, адже закон, що знімає мораторій набирає чинності з 1 липня.

Раніше Стіна інформувала, що в Україні озвучили ціну за 1 га землі, після вступу в силу ринку землі.

Нагадаємо, що українцям хочуть змінити правила користування землею.