"Ощадбанк" готують до продажу, як продаж банку позначиться на клієнтах

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкти в яких мова йде про прийняття "Ощадбанку" до Фонду гарантування вкладів, після чого банк можна буде приватизувати і продати. Текст документів №№5542 і 5542-1, розміщений на порталі ВРУ.

Ощадбанк. Фото: Стіна
Ощадбанк. Фото: Стіна

Ставши учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), державну фінансову установу можна буде приватизувати та надалі продати. Проєкти підготували Данило Гетманцев, голова податкового комітету Верховної Ради та представники Кабінету міністрів.

Раніше заступник глави Національного банку України Юрій Гелетей заявив, що для того, щоб продати "Ощадбанк" йому необхідно стати учасником ФГВФО. А одним з ключових партнерств - співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Саме банк ЄБРР планує купити частину 20% частки "Ощадбанку". Завдяки тому, що влада не хоче упустити можливого інвестора в особі ЄБРР і форсують події пов'язані з приватизацією.

За словами заступника голови НБУ, держава і Нацбанк хоче повністю вийти з капіталу державних банків, або в крайньому разі скоротити свою присутність в них.

Варто сказати, що всі учасники ФГВФО роблять внески до фонду, що гарантує в разі банкрутства повернути гроші вкладникам з цього фонду.

За словами представника НБУ, для того, щоб "Ощадбанк" став учасником Фонду, йому необхідно реструктуризувати борги перед Міністерством фінансів.

Клієнтів банку запевняють, що вони не відчують зміну власника банку, в разі приватизації та продажу, всі операції, які виробляло фінансова установа буде продовжувати функціонувати.

Як писав портал Стіна, в Кабміні обновили правила для одержувачів субсидій, що необхідно знати.

Раніше Стіна інформувала, що "Ощадбанк" почав списувати з рахунків клієнтів через тривалу неактивність.

Нагадаємо, деякі українські банки - ПриватБанк, Ощадбанк і Monobank хочуть збільшити ліміт переказу грошей з карти на карту клієнтів.