В Україні хочуть підняти розмір прожиткового мінімуму і державних виплат

Вже скоро депутати Верховної Ради розглядатимуть законопроект, який передбачає підвищення прожиткового мінімуму. Цей показник впливає і на пенсії, і на ряд соціальних виплат. Стало відомо, що зміниться в разі прийняття законопроекту, передає інформаційний портал «Обозреватель».

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Підкреслюється, що, згідно із запропонованими змінами, прожитковий мінімум повинен стати вище на 40 відсотків. Тобто, показник хочуть підняти до 5,4 тисяч гривень. Зараз прожитковий мінімум приблизно в два рази менше цієї цифри. При цьому враховується, що середня заробітна плата в країні зараз на рівні 13,4 тисяч гривень.

Прожитковий мінімум впливає на розмір пенсій, соціальних виплат, заробітних плат державним службовцям і так далі. Отже, якщо законопроект схвалять, то державні виплати можуть піднятися приблизно в два рази. Проте наголошується, що в той же час депутати пропонують і інші ініціативи: наприклад, відв'язати ряд виплат від прожиткового мінімуму.

В такому випадку може вийти так, що показник підвищать, але він ніяк не вплине на доходи громадян. До того ж, прожитковий мінімум буде підвищуватися на один відсоток щороку. Вже до 2031 року підвищення складе близько 50 відсотків. Зрозуміло, що більшість громадян такі зміни навряд чи зможуть відчути.

У той же час міністр соціальної політики Марина Лазебная зазначає, що важливо, щоб показник, який прив'язаний до більшості виплат, був достатнім для того, щоб задовольняти базові потреби. Залишається тільки чекати моменту, коли депутати розглянуть відповідні законопроекти в парламенті.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні будуть піднімати тарифи на електроенергію. Стало відомо, скільки громадяни стануть платити за комунальні послуги.

Також повідомлялося, що в Україні будуть міняти пенсійний вік. Стало відомо, кого торкнуться зміни і у скільки років громадяни зможуть виходити на заслужений відпочинок.

Крім того, змінили правила нарахування субсидій на комунальні послуги. Експерти пояснили, кому тепер можуть відмовити в державну допомогу на комунальні послуги.