На АвтоЗАЗ випускали рідкісні "Запорожці"

У 1960 році на АвтоЗАЗ була випущена перша партія "Запорожців" - ЗАЗ-965, який народ прозвав "Горбатий" за оригінальну форму кузова. Мало хто знає, що на заводі також випускали й повнопривідні хетчбеки та комфортабельні седани. Деталі з'явилися на YouTube-каналі Travel Together.

ЗАЗ. Фото: скріншот YouTube-відео
ЗАЗ. Фото: скріншот YouTube-відео

Практично відразу після випуску цієї моделі, конструктори стали займатися дизайном нового "Запорожця" - ЗАЗ-966 з абсолютно іншим кузовом.

Тільки через 6 років його вдалося випустити і новий ЗАЗ-966 став прямокутний седан. Головною його особливістю стали збірники повітря з боків. Саме за таку конструкцію народ прозвав автомобіль "Вухатим".

Наступна модель ЗАЗ-968М стала останньою, в якій двигун розташований в задньому відсіку авто. Оскільки його випускали до 1994 року, ця модель стала самою довгоживучою. Конструктори прибрали "вуха" і замінили її на решітки, через це її прозвали "мильниці".

Приблизно в 1976 році були створені два дослідні зразки - седан з повним приводом і повнопривідний хетчбек. Вони стали основою створення "Перспективи". Так в КБ тоді вирішили називати "Таврію".

У 1980-му році автомобіль вже був створений, але знадобилося ще 7 років, щоб конструктори змогли зібрати всі ідеї для одного нового авто. Тільки в 1988-му році було налагоджено виробництво ЗАЗ-1102.

У 90-ті роки на АвтоЗАЗ вирішили більше уваги приділяти не "Запорожців", а більш сучасним "Таврія". Також на базі "Таврії" згодом був розроблений автомобіль "Славута" в кузові седан.

Крім того, на ЗАЗ проводилися й експериментальні авто, які так і не увійшли в виробництво. Наприклад, вантажівка ЗАЗ-970, мікроавтобус ЗАЗ-970В, а також таксі.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в мережі з'явилися фото унікальної розробки ЗАЗ-1104 на базі "Таврії". Він тоді на десятиліття випереджав час і виглядав футуристично.

Також ми писали, що в Україні на виставці показали перший ЗАЗ-965 "Горбатий", випущений на АвтоЗАЗ.

Нагадуємо, що народні умільці вирішили з ЗАЗ-1102 зробити електромобіль, який отримав назву Kozak EV. Винахідникам навіть вдалося зареєструвати свій винахід як електромобіль.