Повний список безплатних медичних послуг для дітей

Традиційно в багатьох країнах 1 червня відзначається День захисту дітей. У перший день літа також припадає і Всесвітній день батьків. Оскільки головна в житті цінність кожного - діти, потрібно знати і їх права. Зокрема, Кабмін опублікував повний список медичних гарантій, які зараз можна отримати дитині безплатно.

Педіатр. Фото: скріншот YouTube-відео
Педіатр. Фото: скріншот YouTube-відео

Пресслужба Кабміну підкреслила, що право дитини на отримання якісного медичного обслуговування є головним завданням державної політики в будь-якій цивілізованій країні.

Також в уряді нагадали українцям, що діти мають право отримати безплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. Це означає, що батьки повинні укласти декларацію з кваліфікованим лікарем.

Згідно з даними Кабміну, на цей час 31,2 млн українців вже підписали декларацію з сімейним лікарем первинної ланки, з яких 6,7 млн ​​є діти. Також зазначено, що з них 1,9 млн - діти, яким ще не виповнилося 5 років, а решта 4,8 млн - у віці 5-17 років.

Пресслужба уряду нагадала, що в Програму медичних гарантій входять консультації, огляди, госпіталізація, проведення операцій, проходження реабілітації, екстрена допомога, в тому числі:

  • Медична допомога при народженні;
  • Проведення вакцинації згідно з Національним календарем щеплень;
  • Медпослуги первинного рівня;
  • Консультація вузькопрофільних фахівців;
  • Термінова і планова стоматологічна допомога;
  • Стаціонарна допомога, включно операції.

У Кабміні наголосили, що медична допомога надається в Україні безплатно для дітей починаючи з їх моменту народження і до досягнення повноліття.

Після того як дитині виповнилося 14 років і вона отримала паспорт громадянина України, у неї є право самостійно вибирати собі лікаря і підписувати з ним декларацію.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Мінсоцполітики повідомили про підвищення розміру державної допомоги при народженні дитини.

Також ми писали, що в Україні повним ходом йде вакцинація деяких категорій населення від COVID-19. Стало відомо, кого можуть не допустити до роботи без щеплення.

Нагадуємо, що в Міністерстві охорони здоров'я заявили про зміну правил адаптивного карантину, які будуть адаптовані під ЄС.