У виробництво мийних засобів хочуть внести зміни

У кожної господині є свій арсенал мийних засобів, щоб доводити до ладу будинок. Всі ці товари зараз можна з легкістю придбати в будь-якому непродовольчому магазині й супермаркеті. Але незабаром дешевих мийних засобів на прилавках може стати значно менше, пише Інтерфакс-Україна.

Прибирання кухні. Фото: скріншот YouTube-відео
Прибирання кухні. Фото: скріншот YouTube-відео

Фахівці з ряду відомств, а саме Мінприроди, Мінекономіки та Державної служби з питань безпеки продуктів і захисту прав споживача розробляють постанову щодо зміни виробництва мийних засобів.

Чиновники пропонують знизити кількість добавок в мийних засобах, бо вони можуть призвести до проблем зі здоров'ям. Йдеться про фосфати та з'єднання фосфору.

Держспоживслужба спільно з урядом в пресрелізі повідомили, що працюють над створенням постанови щодо внесення важливих змін до технічного регламенту виробництва подібних мийних засобів.

У документі вказується, що багато країн вже відмовилися від використання фосфатів у мийних засобах через їх негативного впливу на здоров'я споживачів, а також на навколишнє середовище. Замість фосфатів вони використовують інші засоби, які вважаються менш небезпечними.

Тому, в Держспоживслужбі вважають, що виробники в Україні теж цілком можуть вчинити так само. Це може означати для споживачів, що з прилавків можуть зникнути дешеві мийні засоби.

У пресрелізі чиновники вказали на необхідність оновити список національних стандартів, які будуть складені після випробування різних подібних засобів. Потім будуть внесені правки та в ряд інших документів.

Також Кабміну пропонують ввести державний контроль, щоб перевірити, чи відповідають сучасні мийні засоби вимогам техрегламенту.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Рада заборонила використовувати пластикові пакети, інакше будуть штрафувати.

Також ми писали, що продукти соціального значення можуть незабаром стати дешевше, народні депутати прийняли важливе рішення.

Нагадуємо, що за продаж фруктів і овочів, вирощених на власному городі, потрібно буде платити податок. Уряд хоче внести зміни до Податкового кодексу, кого це торкнеться.