У нашій країні заборонять деякі різновиди пластикового пакування

Проєкт закону, №2051-1, що обмежує обіг пластикових пакетів в Україні, був схвалений Верховною Радою в другому читанні, і тепер за поширення подібного пакування, в нашій країні передбачено покарання.

Згідно з текстом документа, об'єктам роздрібної торгівлі, закладам громадського харчування та підприємствам сфери послуг, заборонено поширювати:

  • тонкі та надтонкі пластикові пакети;
  • оксорозкладні пластикові пакети.

Якщо порушення оновлених законодавчих норм буде зафіксовано, то об'єкт господарювання заплатить штраф в сумі від 8 500 до 17 000 гривень, а за повтор такого недотримання закону, протягом 36 місяців, передбачені вже інші суми - від 17 000 до 34 000 гривень.

Однак, в список заборон не потрапили надтонкі пакети із пластику, шириною до 22,5 сантиметрів, глибиною до 34,5 сантиметрів і завдовжки до 45 см, але тільки в тому випадку, якщо ці пакети використовуються як первинна оболонка для упаковування і транспортування льоду, сипучих харчових продуктів, м'яса і риби (включаючи продукти перероблення). В інших випадках, подібні пакети будуть просто вилучені.

Штрафы
Штрафы

Також, в законі уточнюється, що поширення пластикових пакетів має відбуватися виключно на платній основі, і відпускні ціни в роздробі не повинні бути нижче вартості, встановленої Кабінетом Міністрів України. Недотримання цієї норми карається штрафом від 1 700 до 3 400 гривень, за повтор подібного порушення в період 36 місяців, сума вже складе від 3 400 до 8 500 гривень.

Передбачається, що схвалений закон дозволить зменшити обсяг використання в нашій країні пакетів із пластику, обмежити їх поширення і поліпшить стан екосфери.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, що в Україні набрали чинності обмеження на проїзд великовагового транспорту.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що в нашій країні підняли вартість проїзду в громадському транспорті.

А до цього ми писали про те, що в уряді знову хочуть змінити правила розмитнення автомобілів.