Карантин не став перешкодою для запрошення на роботу за кордон сотень тисяч українців

Пандемія завдала серйозного удару по трудовій міграції та багато європейських країн зіткнулися з серйозними проблемами. Зокрема, Польща потерпає від браку працівників, при цьому ситуація буде ускладнюватися і далі. З цієї причини в країну запрошують вже не просто сезонних заробітчан, а й цілі українські родини, про що розповідає "Україна 24".

Заробитчане. Фото: скриншот YouTube-видео
Заробитчане. Фото: скриншот YouTube-видео

Перешкодою для запрошення українців працювати не став навіть карантин - за 2020 рік, який супроводжувався масою обмежень, були видані близько 1 млн 800 тисяч робочих запрошень українцям. Більш того, польський уряд робить кроки для того, щоб працівники забирали з собою родини, тобто мова ведеться не про трудову міграцію, а про повноцінну еміграцію.

У порівнянні з попереднім періодом, в травні попит на працівників з нашої країни в Польщі просто злетів на 36%. Відповідно до останніх даних за 2021 рік, найбільш потрібні в Польщі:

  • Пакувальник із зарплатою від 25 до 35 тисяч гривень на місяць;
  • Різнорабочий - від 20 до 28 тисяч;
  • Вантажник - від 20 до 30 тисяч;
  • Далекобійник - від 30 до 75 тисяч;
  • Прибиральник - від 15 до 20 тисяч;
  • Будівельник - від 30 до 45 тисяч;
  • Водій - від 28 до 35 тисяч;
  • Зварювальник - від 25 до 5 тисяч.

Безумовно, це просто величезні гроші в порівнянні з доходами в Україні, які й далі будуть знижуватися. Кількість робочих місць в нашій країні скоротилося через пандемію, яка стала причиною закриття багатьох підприємств і організацій. До того ж багато українців були змушені повернутися з роботи в інших країнах, що також призведе до зниження заробітної платні, адже число претендентів зросло, а вакансій - ні.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що не тільки Польща, а й інші європейські країни готові прийняти на роботу українців - де ще попит на наших громадян.

Також ми писали, що влада Польщі хоче змусити всіх українців, що там працюють, платити податки.

Нагадаємо, що до 15 червня поточного року українцям, які працюють незаконно в Росії, потрібно повернутися додому або їх чекає депортація.