В Україні вводять електронні лікарняні - як це буде відбуватися

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі повідомив глава Міністерства охорони здоров'я України Віктор Ляшко. За його словами, вже з 1 вересня цього року почнеться перехідна модель на електронні лікарняні листи. Міністр пояснив, що це і як буде відбуватися.

Комп'ютер. Фото: YouTube, скрін
Комп'ютер. Фото: YouTube, скрін

За словами Ляшка, перехідна модель - це означає, що українці вже зможуть користуватися електронними лікарняними, але і можливість отримати паперовий документ у них ще залишиться. Остаточне рішення про вид виданого документа буде приймати лікар, відповідно до вимог Міністерства охорони здоров'я.

Закон про «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їх перевірки», підкреслив Віктор Ляшко, вже підписаний. Таким чином, підкреслять глава МОЗ, українцям більше не доведеться ходити по лікарях з нескінченними папірцями.

«Пацієнтам більше не доведеться бігати в лікарню за паперовим листком непрацездатності, нести його на роботу, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці підуть паперової тяганини з Пенсійним фондом і Фондом соціального страхування в процесі оформлення своєму працівникові виплат за лікарняний», - пише міністр охорони здоров'я .

Таким чином, пацієнтові залишиться тільки запросити такий лікарняний лист. Однак не у всіх установах можна буде його отримати. Електронний документ на лікарняний не зможуть видати в:

  • центрах екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, на станціях переливання крові, установах судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарнях, грязелікарнях, косметологічних і курортних поліклініках
  • суб'єктах господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні хочуть значно підвищити прожитковий мінімум. Стало відомо, як це відіб'ється на державних виплатах.

Також повідомлялося, що влада хоче підвищити заробітні плати вчителям. Стало відомо, скільки отримуватимуть педагоги.

Крім того, представники Кабінету Міністрів розрахували, як саме в Україні буде рости зарплата в найближчі роки. Стало відомо, якою буде мінімалка.