Тривалість відпустки залежно від професії

Минуло вже кілька днів календарного літа й українці вже поступово задумуються про те, коли брати відпустку. Українцям нагадали, скільки оплачуваних днів відпустки належить працівнику за законом. Варто зазначити, що у законодавстві вказані й працівники, які мають право на більш тривалу відпустку. Деталі повідомило Управління Держпраці в Хмельницькій області.

Море. Фото: скріншот YouTube- відео
Море. Фото: скріншот YouTube- відео

Кожен офіційно оформлений співробітник має право на щорічну основну відпустку тривалістю не менше 24 календарних днів за повністю відпрацьований рік. Він відраховується від дати підписання трудового договору.

Однак, згідно із законодавством деякі працівники мають право на більш тривалу відпустку. Ось декілька категорій робітників, які можуть відпочивати довше:

  • Працівники вугільної, металургійної, електроенергетичної промисловості. До цієї категорії відносяться деякі шахтарі, працівники кар'єрів і рудників. У цих працівників відпустка триває 24 календарних днів, але кожні 2 роки вона збільшується на 2 дні. Однак, відпустка не повинна бути більше за 28 днів.
  • Шахтарі, які працюють під землею, на кар'єрах і рудниках на глибині 150 метрів і нижче. В них теж 28 календарних днів відпустки, але кожні 2 роки їм повинні додавати по 4 дні.
  • Співробітники лісового господарства, національних парків, державних заповідників мають також 28 днів.
  • Воєнізований особовий склад гірничорятувальних частин має право на 30 календарних днів. Якщо працюють в невоєнізованих частинах, тоді лише 28 днів.
  • Для керівників і викладачів навчальних закладів, а також інших закладів освіти щорічна відпустка може тривати й до 56 календарних днів.
  • Особи з інвалідністю першої та другої групи, які продовжують працювати покладено відпустку в 30 календарних днів, а особи з третьою групою інвалідності мають право на 26 календарних днів.
  • Особи віком до 18 років можуть отримати відпустку тривалістю в 31 день.
  • Сезонні співробітники або на тимчасовій роботі відпустка повинна надаватися пропорційно відпрацьованому часу.

До слова, уряд розглядає варіант внесення змін до Трудового кодексу щодо збільшення тривалості робочого тижня до 6 днів. При цьому, відпустку пропонується продовжити до 28 календарних днів.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що синоптик обіцяє спеку в Україні влітку-2021, про комфортну температуру ще будемо мріяти.

Також ми писали, що "Укрзалізниця" запустила 11 додаткових поїздів до моря.

Нагадуємо, що Туреччина змінила правила в'їзду для туристів в країну, що потрібно знати.