У західному регіоні нашої країни зафіксували підземні поштовхи

Про те, що в цю п'ятницю, 4 червня, о 2 годині дня, пройшло незначний землетрус, інформує Державна служба з надзвичайних ситуацій України.

Землетрясение. Фото: скриншот YouTube-видео.
Землетрясение. Фото: скриншот YouTube-видео.

Зокрема, неждана подія була зареєстрована в районі села Манява, Богородчанського району на Івано-Франківщині. Сила поштовху становила не більше 2 балів за шкалою Ріхтера. У ДСНС відзначають, що ні до яких негативних наслідків це явище природи не призвело. Саме ж землетрус було розпізнано спеціальними приладами, розташованими на станції сейсмологів в Карпатському регіоні. Повідомлень від громадян не надходило, що не дивно, оскільки подібна магнітуда зазвичай не відчувається людьми, і реєструється тільки записами сейсмографів.

Варто зазначити: за даними Національної академії наук України, найбільш сейсмічно небезпечними територіями нашої країни, визнані південь півострова Крим, Чернівецька, Закарпатська та Одеська області, а також місця поблизу від гірської місцевості.

Последствия землетрясения. Фото: unian.net
Последствия землетрясения. Фото: unian.net

Наприклад, 10 січня поточного року, біля села Луки, Самбірського району Львівської області, було зареєстровано невелике коливання магнітудою в 1,9 бала за шкалою Ріхтера. Аналогічні підземні поштовхи, магнітудою в 1,8 бала, 3 січня 2021 року зафіксовано в Мукачівському районі Закарпаття. 27 липня минулого року, в Івано-Франківській області, відзначили землетрус силою у 2,5 бала за шкалою Ріхтера.

Фахівці радять, як вчинити в разі серйозного землетрусу:

  • не панікувати;
  • прослухати інформацію в ЗМІ та слідувати інструкціям;
  • відключити від мережі всі електроприлади та перекрити газ;
  • якщо поштовхи застали в будинку - негайно покинути кутові кімнати, що знаходяться вище 2 поверху;
  • взяти документи, цінні речі та покинути будівлю;
  • перебуваючи на вулиці, триматися якомога далі від високих будівель, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач;
  • зупинитися, якщо їдете на авто, відкрити двері та перечекати стихійне лихо, не залишаючи машину.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, що в червні очікується магнітний шторм, який зробить негативний вплив на здоров'я українців.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що африканські рибалки знайшли в череві кашалота амбри на 1,5 мільйона доларів США.

А до цього ми писали про те, що в Укргідрометцентрі попередили про погіршення погоди на цих вихідних.