У нашій країні відмовляться від звичних лікарняних в паперовому форматі

Про те, коли Україна повністю перейде на електронні листки непрацездатності, в соціальній мережі Facebook написав глава МОЗ Віктор Ляшко.

Врач за компьютером. Фото: скриншот YouTube-видео.
Врач за компьютером. Фото: скриншот YouTube-видео.

Зокрема, всі медустанови повинні будуть формувати електронні лікарняні, починаючи з 1 вересня 2021 року. До кінця серпня, в нашій країні поки буде діяти перехідний алгоритм, при якому будуть виписувати медвисновки про тимчасову непрацездатність як в електронній формі, так і продовжувати видавати лікарняні в паперовому вигляді. Приймати висновок, про те, який саме вид, паперовий або електронний, повинен видаватися пацієнту для підтвердження його стану непрацездатності, медичні працівники будуть самостійно, спираючись на норми, розроблені в Міністерстві охорони здоров'я України.

Як заявив Віктор Ляшко, наказ, яким передбачаються подібні поправки, вже підписаний і пройшов попередню експертизу в Міністерстві юстиції України.

Больничный лист. Фото: скриншот YouTube-видео
Больничный лист. Фото: скриншот YouTube-видео

Втім, не очікується, що подібні зміни запрацюють миттєво, через те, що для цього процесу потрібен час на навчання і роз'яснення медиків, і всіх хто має відношення до оформлення документів. Але Віктор Ляшко запевняє: МОЗ готове підтримувати та докладно пояснювати всі тонкощі при виникненні необхідності, щоб зробити процес отримання електронного лікарняного максимально прозорим і зручним. Наприклад, пацієнтам більше нема потреби особисто відвідувати медичні установи заради отримання лікарняного, відносити його на місце свого працевлаштування, а роботодавці зможуть уникнути "паперової тяганини" з ПФУ та Фондом соцстрахування.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, що в нашій країні змінять Кримінально-процесуальний кодекс, додавши можливість укладати угоди зі слідством.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що з державних дач, вже найближчим часом, будуть виселені 20 ексчиновників і політиків.

А до цього ми писали про те, що фахівці розповіли, кому краще не вживати томати, і в чому полягає небезпека.