Як можна збільшити розмір мінімальної пенсії

Про те, що мінімальна пенсійна виплата в Україні, на цей час, становить всього 1 769 гривень, але є методи, що дозволяють змінити цю скромну суму, пише видання "На пенсії".

Пенсии 2021. Фото: скриншот YouTube-видео.
Пенсии 2021. Фото: скриншот YouTube-видео.

Наприклад, мінімальна пенсія покладена тим, хто вийшов на заслужений відпочинок не маючи необхідного страхового стажу. Зараз такий стаж для чоловіків - 35 років, а для жінок - 30 років: в разі його наявності розмір пенсійної виплати починається с 2 200 гривень. Якщо ж громадянин з подібним стажем переступив вік в 65 років, то розмір пенсії збільшується до 2 400 гривень.

Одним з варіантів збільшення пенсії, є звернення до органів соціального захисту населення, для того, щоб при розрахунку пенсійної виплати враховували не звичайний період, а той, в який майбутній пенсіонер отримував найвищу зарплату. Але для цього потрібно надати довідку про доходи за час роботи в цей час: з тієї причини, що заробітну плату з урахуванням трудового стажу до 1 червня 2000 року, враховували, ґрунтуючись на паперових документах про нараховану зарплату, і тепер потрібно підтвердження довідки первинними даними, для внесення до електронного реєстру.

Пенсии в Украине. Фото: скриншот Youtube
Пенсии в Украине. Фото: скриншот Youtube

Однак, тим особам, яким не вистачає потрібного страхового стажу, можна піти альтернативним шляхом - докупити необхідний час у держави. Але для цього дані про громадянина повинні бути внесені в систему загальнообов'язкового державного соціального страхування за той період, який позначається в договорі про добровільну участь, але не менше 1 року.

Договором про добровільну участь передбачається одноразова сплата внеску за попередній час, в яке особа не підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду, не може бути нижче мінімального страхового внеску на момент укладення договору, і множиться на 2. Тобто, за один місяць стажу за минулі періоди, зараз необхідно заплатити 2 640 гривень, а для укладення такого договору потрібно подати відповідну заявку в податкову службу.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, що за спробу проїзду без дозвільних документів, водії будуть оплачувати штраф у розмірі 17 000 гривень.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що в Мінсоцполітики обіцяють нову пільгу для українців - безплатне паркування автомобіля.

А до цього ми писали про те, що в НБУ змінили правила щодо здійснення переказу коштів з карту на карту.