В наступному місяці громадянам України проведуть перерахунок розміру пенсійних виплат

Бюджетом Пенсійного фонду України на 2021 рік, в липні передбачені зміни, щодо прожиткового мінімуму, який стосується всіх категорій громадян, і, в підсумку, після введення оновлених норм пенсійного законодавства, мінімальна пенсійна виплата збільшиться до 1 854 гривень, на 85 гривень, а максимальна пенсія виросте на 850 гривень.

Пенсии 2021. Фото: скриншот YouTube-видео.
Пенсии 2021. Фото: скриншот YouTube-видео.

Тобто, згідно з поправками в законодавчих нормах:

  • розмір мінімальної пенсії не буде менше офіційного прожиткового мінімуму (ПМ), а доплати за трудовий стаж (якщо більше покладеної норми) складе 1 відсоток від ПМ;
  • розмір максимальної пенсії не може бути більше, ніж 10 прожиткових мінімумів (не стосується пенсійних виплат екссуддів).

Пенсии в Украине. Фото: скриншот Youtube
Пенсии в Украине. Фото: скриншот Youtube

Відзначимо, що колишні судді, згідно з чинним законодавством, мають пріоритетне право на необмежену суму пенсії. Таким чином, пенсійні виплати екссуддів можуть досягати й 80 відсотків зарплати, проте інші громадяни, при виході на спокій за віком, отримують у якості соціальної допомоги не більше 35 відсотків своєї зарплати, а розмір їхніх пенсійних виплат лімітується 10 офіційними ПМ (близько 18 000 гривень).

Нагадаємо, що розмір пенсії пересічного українця розраховують за методом, при якому середня зарплата за три минулі роки перед відходом на заслужений відпочинок множиться на співвідношення пропорції власної зарплати до офіційної середньої по країні, включаючи кількість трудовий стаж і множиться на 1 відсоток. Наприклад, при пенсії в 3,5 тисячі гривень, сума доплати складе близько 380 гривень.

До слова, раніше "Стіна" розповідала про те, що велика частина пенсіонерів перебуває за межею бідності через жебрацьких виплат.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що до 1 січня 2023 року пенсіонери з невеликих населених пунктів будуть отримувати свої виплати відділеннях "Укрпошти".

А до цього ми писали про те, що в Кабінеті Міністрів України розповіли, як будуть змінюватися заробітні плати в країні найближчі роки.