Стало відомо, скільки українцям доведеться викладати за світло

Тарифи в Україні продовжують рости не по днях, а по годинах, і українців вже "обрадували" чималими цифрами, які чекають їх вже в найближчому майбутньому. Незабаром очікується зростання цін на електроенергію, і стало відомо, які цифри побачать громадяни нашої країни в платіжках. Подробиці оприлюднені в відео на YouTube-каналі Народна думка.

Платежки. Фото: скриншот YouTube-видео
Платежки. Фото: скриншот YouTube-видео

Зокрема, існує кілька сценаріїв зростання цін на електроенергію в Україні. Відповідно до одного з них, вартість буде встановлена ​​на рівні 1,68 грн за кВт*год за місячний обсяг в 500 кВт*год , а все, що понад, буде розраховано за ринковою ціною. Також допускається варіант, при якому всі українці будуть переведені на ринкове ціноутворення, незалежно від спожитих обсягів.

Відповідно до оцінки фахівців, конкурентне ціноутворення призведе до зростання цін для домогосподарств на рівні 3,27 грн за кВт*год для споживачів ОЕС України та 3,50 грн за кВт*год - Бурштинського енергоострова. З цієї причини в середньому ціни на електроенергію для більшості громадян досягнуть нинішніх цифр для непобутових споживачів 2 класу напруги, що становлять 3,40 грн за кВт*год.

Найменшим ринковий тариф буде для жителів столиці й складе 2,62 грн за кВт*год. Трохи більше заплатять жителі Дніпропетровської області - 2,99 грн за кВт*год, а також Київської області - 3,03 грн за кВт*год . Найгірша ситуація буде в Івано-Франківській області, де в платіжках вкажуть 3,83 грн за кВт*год, Закарпатській області з 3,91 грн за кВт*год, а також Луганській області з захмарними 4,06 грн за кВт*год.

Крім того, очікується і зростання субсидій щодо минулого року - приблизно на 17% у випадку з першим сценарієм, і на 50% в випадку з другим. Останній, на думку експертів, застосовувати не слід, оскільки доходи українців на відміну від тарифів залишаться на нинішньому рівні.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні хочуть підвищити ціни на проїзд в метро і маршрутках. Стало відомо, скільки коштів буде йти на громадський транспорт.

Також повідомлялося, що українцям стали перевіряти справність лічильників і нараховувати штрафи за порушення. Стало відомо, що робити в таких ситуаціях.

Крім того, в Україні змінили правила отримання субсидій. Стало відомо, яким громадянам потрібно буде подати нові декларації про доходи.